Hvad er hvidguld?

Metallegering (blanding af metaller)
Metallegering

Hvidguld er guld i mindre end 24 karat, der er blevet legeret med andre metaller, som giver guldet den pågældende farvenuance.

Udover en mere eller mindre eksotisk farveændring, så legeres guld med andre metaller for, at øge dets styrke og gøre det mere slidstærkt. Rent guld i 24 karat er nemlig et forholdsvis blødt metal og derfor sjældent brugt i f.eks. guldsmykker, da de let ville få buler, ridser og andre skrammer.

Man kan opnå andre farvenuancer med metallegeringer, f.eks. giver kobber en rødlig/rosa farve, når de to metaller blandes.

Guld karat

Hvidguld er i Danmark typisk fremstillet i 8 til 18 karat, legeret med hvide metaller som sølv og palladium. Karat bruges til at beskrive renheden af guld, hvad end det er i guldsmykker, -barre eller -mønter. Du kan læse mere om guld karat, lødighed og renhed i procent her.

Hvidguld pris/værdi

Farven på guldet, påvirker ikke værdien specielt meget – det vigtigste er mængden af guld. Hvis du ved hvor mange karat hvidguldet er, samt hvor meget det vejer, så kan du udregne værdien udfra aktuelle guldpris. Du kan også bruge denne kalkulator, som udregner prisen for guldlegeringer i forskellige karat.

“Men er hvidguld ikke mere værd end rødguld?”

Det er helt korrekt, at hvis man eksempelvis tager hvidguld i 18 karat, hvor de sidste 6 dele ofte er en anelse mere værdifulde metaller end i rødguld, så er det jo teoretisk set mere værd.

Hvidguldskæde
Hvidguldskæde i 14 karat

Det er dog ofte lidt mere kompliceret end det, fordi de enkelte guldsmede typisk tilføjer mere end et metal til guldet, for at opnå den nøjagtige nuance de søger. Det kan derfor kræve en test, at finde den præcise værdi.

Det er dog som regel kun værdien af guldet, som er interessant for en opkøber og de andre metaller er ikke noget du nødvendigvis skal forvente, at få noget for ved salg.

Hvis du sælger eller køber guld, kan du heller ikke regne med at få spotprisen. Det gælder dog ikke nødvendigvis for private handler selvfølgelig.

Hvidguld stempler

Hvidguld skal være stemplet med producentens/guldsmedens navnestempel, samt med guldets lødighed.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.