Guld/sølv ratio i 5.000-årig rekord

Maple Leaf guld- og sølvmøntVi er efterhånden ved at vænne os til rekordslående bevægelser i finansverdenen, bl.a. aktiemarkedet som slog rekorder på stribe med nye all-time highs, for derefter at falde rekordhurtigt fra toppen.

Den måske mest prangende rekord er dog ikke i aktiemarkedet, men den mangeårige rekord i guld/sølv ratioen, som man kan finde data for helt tilbage til omkring år 3.100-3.000 f.Kr. Dog noget mere hyppig data siden 1687, som bl.a. kan findes her.

Guld/sølv ratioen er i skrivende stund ca. 119 og toppede tidligere på ugen i en mindst 5.000-årig rekord. Jeg har i hvert fald ikke kunnet finde et tidspunkt historisk, hvor den har været så høj som det har været tilfældet i disse dage.

Hvad er guld/sølv ratioen?

Ratioen udregnes meget enkelt ved, at tage guldprisen og dividere den med sølvprisen. Det er en simpel beregning, som viser hvor mange gange mere guld handles til i pris i forhold til sølv. Sagt på en anden måde, så viser forholdet hvor mange ounce sølv det kræver, for at købe et ounce guld.

Sølv er altså historisk billigt lige nu, når man ser på det i forhold til guld. Forholdet skifter konstant, ligesom priserne på guld og sølv gør det, men det har ikke altid været tilfældet. Ratioen har været fastsat på forskellige tidspunkter i historien og af forskellige regeringer, typisk for at sikre monetær stabilitet. Da det ikke er tilfældet længere, kan ratioen svinge frem og tilbage og har altså nu ramt nye rekorder.

  • 3100-3000 f.Kr. under farao Menes var guld/sølv ratioen 2,5
  • 1792-1750 f.Kr. under kongen af Babylon Hammurabi var ratioen sat til 6
  • I Romerriget var forholdet fastsat til 12
  • I 1792 blev ratioen fastsat i USA til 15
  • Gennemsnittet for guld/sølv ratioen var 47 i det 20. århundrede og ikke fastsat med lovgivning

Er det snart sølvets tid til at skinne?

I betragtning af hvor enestående det nuværende forhold i mellem guld og sølv er, når vi netop har data som går så langt tilbage, så kunne kunne man godt forestille sig et fald i guld/sølv ratioen før eller siden. Altså at sølv begynder at outperforme guld, enten ved at stige hurtigere eller falde langsommere end guld gør det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *