Hvad er rødguld?

Smeltende guld og kobber (rødguld legering)
Foto taget af Maximilian Paradiz

Rødguld får sin rødlige farve, fordi guldet er blevet legeret med kobber. Der kan eventuelt være små mængder af andre metaller i blandingen, men det er altså kobberet som giver den karakteristiske farve.

Det er dog ikke uden grund, at guld ofte legeres med andre metaller, da det bl.a. øger metallets styrke. Rent guld (24 karat) er nemlig ret blødt ift. at det er et metal, hvilket gør at det sjældent bliver brugt i smykker, da de let ville få ridser, buler og andre skrammer.

Rød, rosa og pink guld

Selvom disse nævne ofte bruges i flæng, er forskellen i mellem dem indholdet af kobber. Jo højere kobberindhold, des stærkere er den rødlige farve. Pink guld bruger det mindste indhold kobber, efterfulgt af rosa guld, med rødt guld i spidsen med mest kobber.

Almindelige blandingsforhold for rødguld, rosa guld og pink guld:
18 karat rødguld – 75% guld blandet med 25% kobber
18 karat rosa guld – 75% guld, 22,25% kobber og 2,75% sølv
18 karat pink guld – 75% guld, 20% kobber og 5% sølv

Guld karat

Rent guld er 24 karat per defination, så alt farvet guld er mindre end dette. Kvaliteten af guldlegeringer måles i karat, hvor 24 karat betegnes som rent guld. Rødguld er typisk 14 til 18 karat her i Danmark. Klik her og læs mere om karat, lødighed og renhed i procent.

Rødguld pris/værdi

Farven på guldet, påvirker ikke værdien særligt meget. Det der påvirker værdien mest, er hvor mange karat guldet er. Derfra kan man ud fra den aktuelle guldpris, samt hvor meget det vejer, udregne en ca. værdi.

“Men er hvidguld ikke mere værd end rødguld?”

Jo, hvis man eksempelvis har den samme mængde rødguld og hvidguld i 18 karat, så vil hvidguld ofte indeholde mere værdifulde metaller end rødguld. Hvis rødguldet indeholder 6 dele kobber, hvorimod hvidguldet har 6 dele palladium, så er det selvfølgelig teoretisk set mere værd.

Det er dog lidt mere kompliceret end dette, fordi guldsmedene ofte tilføjer mere end et metal til guldet, for at opnå den nøjagtige nuance de søger. Det kan derfor kræve en test, at finde den præcise værdi.

En opkøber vil typisk også kun være interesseret i mængden af guld, så de andre metaller skal du ikke forvente at få noget for.

Rødguld stempler

Rødguld skal ligesom andet guld stemples, med producentens/guldsmedens navnestempel, samt med guldets lødighed.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.