Flyvende start på 2020 for guld og andre metaller

2019 var et godt år for guld, sølv og flere af de andre metaller, hvilket i den grad er fortsat her i starten af 2020.

Guldbar 2020 oz (Happy New Year)
Guldbar med teksten “HAPPY NEW YEAR”

Guld startede året i $1.517,57 og er i skrivende stund oppe i $1.659,12, hvilket er en stigning på ca. 9,33%. Sølv er steget fra $17,85 til $18,70, altså en stigning på ca. 4,76%. Platin har derimod ikke rørt så meget på sig, mens metaller som palladium og rhodium er steget endnu mere end guld.

I og med at dollaren har været stærk de seneste år, både i forhold til den danske krone, men også stort set alle andre fiat valutaer, er stigningerne endnu større i disse. Guld er allerede i all-time high i de fleste valutaer, heriblandt den danske krone.

2020 tegner til at blive året, hvor guld rammer nye all-time highs i amerikanske dollar og med lidt teknisk analyse, ser der ikke ud til at være meget modstand, før vi rammer et område omkring $1.800-1.900. Bryder vi igennem det område og videre op til nye usete højder, vil jeg betegne det som et ”blue sky breakout”. Her vil det være svært at spå om hvor højt vi skal op, fordi det er et helt nyt territorie. Jeg har set forudsigelser svinge fra alt i mellem $3.000 dollar og helt op til $50.000, men de mest optimistiske vil kræve nogle unikke forudsætninger i min optik.

Hvorfor stiger guld og vil højst sandsynligt fortsætte med det?

Faktorer som coronavirussen, handelskrigen mellem USA og Kina, brexit og lignende tror jeg har været med til at påvirke guldprisen, men fundamentalt set tror jeg den primære årsag er den skrantende globale økonomi. Ikke blot en udsigt til lavere vækst, men bl.a. de kvantitative lempelser, skyhøje gældsniveauer, et negativt rentemiljø, obligationer med negativt afkast, samt en eksplosion i repo markedet.

Vi har i mange år haft et boomende aktie- og boligmarked, primært pga. de kvantitative lempelser – altså at centralbankerne har pumpet penge ind i systemet. Det har boostet flere markeder, så man har kunnet hente et afkast der, frem for at have sine midler stående til en negativ eller ikke-eksisterende rente i banken. Jeg tror dog effekten af disse indskud af ny kapital, vil aftage før eller siden. Man kan heller ikke blive ved med at lade pengepressen pumpe nye penge ind i systemet, uden at det på et tidspunkt vil manifestere sig i høj inflation eller direkte hyperinflation.

Så efter min mening alt sammen noget, som tyder på en ny finansiel krise, indenfor en overskuelig fremtid. Det lader også til at centralbankerne selv ser noget uvejr forude, da de ifølge World Gold Council har købt guld i rekordstore mængder de sidste par år. I løbet af 2019 købte centralbankerne samlet set en mængde på 650,3 ton, hvilket er det næsthøjeste niveau i 50 år. Det højeste niveau blev registreret i 2018 med køb på 656,2 ton.

Kommentarer

 1. Jeg sidder dybt i guld aktier der falder. Vil du skrive hvordan du ser på det nu? Yamana eldorado jag Lundin takker vh tue

  1. Det ser ud til at vi er i gang med en korrektion, efter en lang periode med opadgående priser, som toppede i omkring $1.700 i mandags. Jeg har ikke ændret mening i forhold til artiklen og de fundamentale aspekter, som taler for endnu højere guldpriser. Derfor tror jeg også stadig på, at guld kan ramme nye all-time highs i løbet af 2020. Det er på trods af, at jeg sagtens kan se et scenarie, hvor guld skal ned og finde support i området omkring $1.300-1.350. Det var et prisniveau vi testede flere gange, før vi endelig fik brudt igennem det sidste sommer. Tidligere modstand bliver ofte til support!

   Hvis jeg skal sige noget positivt om mineselskaber generelt, selvom de er ekstra hårdt ramt den seneste uges tid, så er det at oliepriserne også faldet en hel del. Det er typisk en af deres store udgifter og burde reducere driftsomkostningerne.

  2. takker så hvis du var investor i guldminerne yamana, eldorado, jag og lundin med store tab pt. så ville du vente og tro på vi om max 1-3 år er højere end vi var for en uge siden i 1700? takker meget for dine svar (hvor stor risiko ser du for, at minerne lukker grundet virusen)

  3. Det ville jeg umiddelbart med en horisont på op til 3 år, uden at have kigget i dybden på de specifikke guldmineselskaber. Der er selvfølgelig ingen garanti for at de vil klare sig godt, selvom guldprisen skulle gøre det, men det ville man typisk kunne forvente.

   Du nævner at du sidder ret dybt i disse aktier, så du kan jo overveje at fjerne lidt af risikoen ved, f.eks. at sælge en enkelt eller to af dine positioner. Så har du samtidig noget mere krudt at skyde med, hvis panikken breder sig yderligere og der dukker nogle gode købsmuligheder op. Jeg synes dog minesektoren ser undervurdereret ud.

   Uanset hvor slem coronavirussen går hen og bliver, så forventer jeg at tingene vender tilbage til normal indenfor en overskuelig fremtid. Så selvom det måske er en risiko, der ville have en negativ økonomisk effekt på den korte bane, er det ikke noget jeg ville spekulere helt vildt i.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.